Software/Hardware Question Answer

Software/Hardware question answer

Computer Networks-Testing-DBMS-Quality assurance

(01) Which of the following is not an input device?

a) VDU
b) Keyboard
c) Monitor
d) Light Pen

Ans: a and c

(02) A light-sensitive device that converts the printed text, drawing, or other images into digital form is called

a) Plotter
b) Printer
c) Scanner
d) OMR

Ans: c

(03) Which device has the limitation that we can only read it but cannot modify or erase it?

a) Floppy Disk
b) Hard Disk
c) Tape Drive
d) Compact disk

Ans: d

A CD-ROM, is a pre-pressed optical compact disc which contains data. The name is an acronym which stands for Compact Disc Read-Only Memory. Computers can read CD-ROMs, but cannot write to CD-ROMs which are not writable or erasable.

(04) sometimes the mouse pointer moves erratically this is because the……………….

a) IRQ setting is not proper
b) Virus in the system
c) Mouse wall is dirty
d) drive is not installed properly

Ans: c

(05) Specialized program that allows user to utilize in a specific application is classified as…

a) Application programs
b) Relative programs
c) Relation programs
d) Replicate programs

Ans: a

(06) ____ is known as the translator for low-level programming language….

a) Compiler
b) Linker
c) Loader
d) Assembler

Ans: d

(07) Information travels between components to Motherboard through?

a) CMOS
b) Buses
c) Bays
d) Flash Memory

Ans: b

(08) The resolution of Laser Printers are specified in terms of?

a) CPM
b) PPM
c) DPI
d) LPM

Ans: c

(09) When referring to instruction words, a mnemonic is: 

a) a short abbreviation for the data word stored at the operand address
b) a short abbreviation for the operand address
c) shorthand for machine language
d) a short abbreviation for the operation to be performed

Ans: d

(10) Databus is ___ directional

a) Single directional
b) Multi-directional
c) Bidirectional
d) None of the above

Ans: c

Software/Hardware question answer

(11) ……………… is the translator which performs macro expansion tasks.

a) Macro preprocessor
b) Macro processor
c) Macro pro-processor
d) Assembler

Ans: a

(12) DASD is an acronym of………….

a) Data Access Storage Device
b) Device Access to Stored Data
c) Data Assembling Storage Disk
d) Data Assemble in Stored Device

Ans: a

(13) Which is the secondary memory of the Data processing system?

a) CPU
b) Hard disk
c) Floppy Disk
d) ALU

Ans: c and d

(14) As Humans are called Homo Sapiens, _____ is called the Silico Sapiens

a) Computers
b) Robots
c) Hardware
d) Monitors

Ans: a

(15) Set of programs which consist of the full set of documentation is termed as

a) Bus packages
b) File packages
c) Database packages
d) Software packages

Ans: d

(16) A program in execution is called a ____.

a) Programming
b) Process
c) High-Level Languages reading
d) Data Releasing

Ans: b

(17) A device that is used to transmit data over telecommunications lines is called ____.

a) Drive bays
b) Data Busses
c) Drive platforms
d) Modems

Ans: d

(18) For comparison and calculations, the computer uses ____.

a) CPU
b) ALU
c) Control Units
d) Processors

Ans: b

(19) In a typical computer operation, which of the following memories is put in use?
a) ROM
b) HDD
c) CND
d) RAM

Ans: d

(20) The basic goal of computer processors is to convert the given data into ____
a) Programs
b) Information
c) Contents of Main memory
d) Texts, Tables and Graphs

Ans: b

(21) Which among the following is not a peripheral hardware device in a computer system?
a) Keyboard
b) Optical Drive
c) Printer
d) HDD

Ans: d

(22) Computers process data under the control of sets of instructions called____.
a) Computer data
b) Computer programs
c) Computer buses
d) Computer instructions

Ans: b

(23) A microprocessor unit, a memory unit, and an input/output unit form a ____.
a) Microcomputer
b) CPU
c) Comp
d) ALU

ANS: a

(24) The software used to drive microprocessor-based systems is known as ___
a) Firmware
b) Assembly language programs
c) Flowchart instructions
d) BASIC interpreter instructions

Ans: b

(25) How many bits are used in the data bus?
a) 7
b) 9
c) 8
d) 16

Ans: c

Software/Hardware question answer

Computer Networks-Testing-DBMS-Quality assurance Question Answer

(26) Which of the following is not included in failure costs?
a) rework
b) repair
c) failure mode analysis
d) none of the mentioned

Ans: d

(27) Which requirements are the foundation from which quality is measured?
a) Hardware
b) Software
c) Programmers
d) None of the mentioned

Ans: b

(28) Which of the following is not an SQA plan for a project?
a) evaluations to be performed
b) amount of technical work
c) audits and reviews to be performed
d) documents to be produced by the SQA group

Ans: b

(29) Degree to which design specifications are followed in manufacturing the product is called
a) Quality Control
b) Quality of conformance
c) Quality Assurance
d) None of the mentioned

Ans: b

(30) Which of the following is not included in External failure costs?
a) testing
b) helpline support
c) warranty work
d) complaint resolution

Ans: a

(31) Which of the following is not an appraisal cost in SQA?
a) inter-process inspection
b) maintenance
c) quality planning
d) testing

Ans: c

(32) Who identifies, documents, and verifies that corrections have been made to the software?
a) Project manager
b) Project team
c) SQA group
d) All of the mentioned

Ans: c

(33) The primary objective of formal technical reviews is to find _________ during the process so that- they do not become defects after the release of the software.
a) errors
b) equivalent faults
c) failure cause
d) none of the mentioned

Ans: a

(34) What is not included in prevention costs?
a) quality planning
b) formal technical reviews
c) test equipment
d) equipment calibration and maintenance

Ans: d

(35) Software quality assurance consists of the auditing and reporting functions of management.
a) True
b) False

Ans: a

(36) Quality Management in software engineering is also known as
a) SQA
b) SQM
c) SQI
d) SQA and SQM

Ans: a

(37) Quality also can be looked at in terms of user satisfaction which includes
a) A compliant product
b) Good quality output
c) Delivery within budget and schedule
d) All of the mentioned

Ans: d

(38) Inspections and testing are what kinds of Quality Costs?
a) Prevention
b) Internal Failure
c) External Failure
d) Appraisal

Ans: a

(39) What is Six Sigma?                                                                                                                            a) It is the most widely used strategy for statistical quality assurance
b) The “Six Sigma” refers to six standard deviations
c) It is the most widely used strategy for statistical quality assurance AND The “Six Sigma” refers to
six standard deviations
d) A Formal Technical Review(FTR) guideline for a quality walkthrough or inspection

Ans: c

(40) Which of the following is not a core step of Six Sigma?
a) Define
b) Control
c) Measure
d) Analyse

Ans: b

(41) Non-conformance to software requirements is known as
a) Software availability
b) Software reliability
c) Software failure
d) None of the mentioned

Ans: c

(42) Software safety is equivalent to software reliability.
a) True
b) False

Ans: b

(43) Misinterpretation of customer communication is a sample of possible cause defects.
a) True
b) False

Ans: a

(44) What kind of quality cost is incurred when an error is detected in a product prior to shipment?
a) Prevention
b) Internal Failure
c) External Failure
d) Appraisal

Ans: b

(45) The degree to which the design specifications are followed during manufacturing is known as
a) Quality of design
b) Quality of conformance
c) Quality of testing
d) None of the mentioned

Ans: (b)

(46) Quality of design encompasses the requirements and specifications of the system.
a) True
b) False

Ans: a

(47) According to ISO 9001, inspection and testing come under which management responsibility?
a) Process control
b) Document control
c) Control of nonconforming products
d) Servicing

Ans: a

(48) Alpha testing is done at
a) Developer‟s  end
b) User‟s  end
c) Developer‟s & User‟s  end
d) None of the mentioned

Ans: a

(49) Boundary value analysis belong to?
a) White Box Testing
b) Black Box Testing
c) White Box & Black Box Testing
d) None of the mentioned

Ans: b

(50) What are the various Testing Levels?
a) Unit Testing
b) System Testing
c) Integration Testing
d) All of the mentioned

Ans: d

Software/Hardware question answer

Computer Networks-Testing-DBMS-Quality assurance Question Answer

(51) Which of the following is/are the White box technique?
a) Statement Testing
b) Decision Testing
c) Condition Coverage
d) All of the mentioned

Ans: d

(52) Exhaustive testing is
a) always possible
b) practically possible
c) impractical but possible
d) impractical and impossible

Ans: c

(53) White Box techniques are also classified as
a) Design-based testing
b) Structural testing
c) Error guessing technique
d) None of the mentioned

Ans: b

(54) Which of the following term describes testing?
a) Finding broken code
b) Evaluating deliverable to find errors
c) A stage of all projects
d) None of the mentioned

Ans: b

(55) The testing in which code is checked
a) Black box testing
b) White box testing
c) Red box testing
d) Green box testing

Ans: b

(56) Acceptance testing is also known as
a) Grey box testing
b) White box testing
c) Alpha Testing
d) Beta testing

Ans: d

(57) Which of the following is non-functional testing?
a) Black box testing
b) Performance testing
c) Unit testing
d) None of the mentioned

Ans: b

(58) Beta testing is done at
a) User‟s end
b) Developer‟s end
c) User‟s & Developer‟s end
d) None of the mentioned

Ans: a

(59) Unit testing is done by
a) Users
b) Developers
c) Customers
d) None of the mentioned

Ans: b

(60) Behavioral testing is
a) White box testing
b) Black box testing
c) Grey box testing
d) None of the mentioned

Ans: b

(61) Which of the following is black box testing
a) Basic path testing
b) Boundary value analysis
c) Code path analysis
d) None of the mentioned

Ans: b

(62) Validation refers to the set of tasks that ensure that software correctly implements a specific
function.
a) True
b) False

Ans: b

(63) In which testing level the focus is on customer usage?
a) Alpha Testing
b) Beta Testing
c) Validation Testing
d) Both Alpha and Beta

Ans: d

(64) Which testing is an integration testing approach that is commonly used when “shrink-wrapped”
software products are being developed?
a) Regression Testing
b) Integration testing
c) Smoke testing
d) Validation testing

Ans: c

Software/Hardware question answer

Software/Hardware question answer

(65) What is normally considered as an adjunct to the coding step
a) Integration testing
b) Unit testing
c) Completion of Testing
d) Regression Testing

Ans: b

(66) What is the main purpose of integration testing?
a) Design errors
b) Interface errors
c) Procedure errors
d) None of the above

Ans: b

(67) Testing of individual components by the developers are coming under which type of testing?
a) Integration testing
b) Validation testing
c) Unit testing
d) None of the above

Ans: c

(68) _____ is a white-box testing technique first proposed by Tom McCabe.                                      a) Equivalence Partitioning
b) Basis Path Testing
c.) Boundary Value Analysis
d) None of the above.

Ans: b

(69) When the Testing Principles are useful while building the Software Product?
a) During testing
b) During execution
c) During review
d) Throughout life-cycle

Ans: d

(70) When the different combination of input requires different combination of actions, Which of the following technique is used in such a situation?
a) Boundary Value Analysis
b) Equivalence Partition
c) Decision Table
d) Decision Coverage

Ans: c

(71) Which of the following is not a part of Performance Testing?
a) Measuring Transaction Rate.
b) Measuring Response Time.
c) Measuring the LOC.
d) None of the above

Ans: c

(72) Finding Defect is not a major goal of Acceptance Testing.
a) True
b) False

Ans: True

(73) Which of the following is the form of Alpha and Beta Testing?
a) Acceptance Testing
b) System Testing
c) Unit Testing
d) Integration Testing

Ans: a

(74) Which of the following is a myth in testing?
a) Tester can find bugs
b) Any user can test software
c) Missed defects are not due to testers
d) Complete testing is not possible

Ans: b

Software/Hardware question answer

Computer Networks-Testing-DBMS-Quality assurance Question Answer

(75) SDLC stands for ________
a) Software development life cycle
b) System development life cycle
c) Software design life cycle
d) System design life cycle

Ans: a

(76) Which of the following divides the input domain into classes containing data?
a) Equivalent partitioning
b) Environment partitioning
c) Procedure division
d) Compilation division

Ans: a

(77) —— is not a Test Document.
a)Test Policy
b)Test Case
c) PIN ( Project Initiation Note)
d)RTM (requirement Traceability matrix)

Ans: c

(78) Continual (Continuous) improvement cycle is based on systematic sequence of ————–
activities.
a) SDLC
b) PDCA
c) waterfall model

Ans: b

(79) ———– is the application of quality principles to all facets and business process of an
organization.
a) TQM
b) Software Testing
c) Software tools

Ans: a

(80) The cost incurred in first time reviews and testing is called ———
a) Red money
b) Green money
c) Blue money

Ans: c

(81) Innovation is the —————activity leading to changes.
a) Planned
b) Accidental
c) virtual

Ans: a

(82) Inventions may lead to major changes in technology, way of doing work.
a) true
b) false

Ans: true

(83) „Q‟ organizations are less quality conscious organizations.
a) true
b) false

Ans: false

(84) Quality management system of a organization based on which pillars
a) Test plans, Test conditions & decisions
b) Quality processes, Guidelines and standards & Formats and templates
c) Quality police, objectives and manuals

Ans: b

(85) Requirement Traceability Matrix is a way of doing complete mapping of software
a)true
b)false

Ans: true

(86) V- model uses ——– test models
a) Component testing, integration testing, system testing and acceptance testing
b) alpha testing, beta testing, acceptance testing and user testing
c) black-box testing, white-box testing and grey box testing

Ans: a

(87)  A model that is the demo implementation of the system.
a) waterfall
b) prototype
c) incremental
d) agile

Ans:  (b)

(88) Maintenance is the final phase in waterfall model.
a) True
b) False

Ans: (a)

(89) A stage in which individual components are integrated and ensured that they are error-free to meet customer requirements.
a) Coding
b) Testing
c) Design
d) Implementation

Answer: (b)

(90)___________ is a step in which design is translated into machine-readable form.
a) Design
b) Conversion
c) Debugging
d) Coding

Ans: (d)

(91) The customer requirements are broken down into logical modules for ease of _______________
a) inheritance
b) design
c) editing
d) implementation

Ans: (d)

(92) What do you call a technical person who is capable of understanding the basic requirements?
a) team leader
b) analyst
c) engineer
d) stakeholder

Ans: (b)

(93) A step in waterfall model that involves a meeting with the customer to understand the requirements.
a) Requirement Gathering
b) SRS
c) Implementation
d) Customer review

Ans: (a) 

(94) Methodology in which project management processes were step-by-step.
a) Incremental
b) Waterfall
c) Spiral
d) Prototyping

Ans: (b)

(95) An individual who plans and directs the work.
a) Stakeholder
b) Project manager
c) Team leader
d) Programmer

Ans: (b)

(96) A planned program if work that requires a definitive amount of time, effort and planning to complete.
a) Problem
b) Project
c) Process
d) Program

Ans: (b)
(97) Oldest Paradigm for Software Engineering in.
a) Incremental Process Model
b) RD Model Revolutionary
c) Process Model
d) Waterfall Model
Ans: (d)

Software/Hardware question answer

Computer Networks-Testing-DBMS-Quality assurance Question Answer

JOA IT question paper set

Note- New sets of questions and answers are uploaded on a daily basis…..visit our site or just fill-up the form. The form is on our contact.us page…we send you a notification when new questions and answers sets are uploaded.

5 thoughts on “Software/Hardware Question Answer”

  1. All questions level are very good…and I hope some questions are definitely asked in upcoming exam……

    1. Thanks for giving your feedback…
      yes, definitely questions come from these sets and the questions are made by our Expert Team Members…and when new topics are uploaded on our website you’ll get notifications.

Leave a Reply

Your email address will not be published.